اولگ کونوننکو، کیهاننورد روس که اکنون در ایستگاه فضایی بینالمللی اقامت دارد، بهتازگی رکورد بیشترین زمان وجود غیرپیوسته در فضا را ناکامی. رکورد تازه که تا زمان برگشت وی به زمین در اواخر سال جاری بهطور مداوم افزایش خواهد یافت، امکان پذیر تا سالها پابرجا باقی بماند.
تاس، خبرگزاری دولتی روسیه ۴ فوریه خبرداد که کونوننکوی ۵۹ ساله با شکستن رکورد قبلی بیشترین وجود غیرپیوسته در فضا که به گنادی پادالکا، دیگر کیهاننورد روس تعلق داشت، جایگاه وی را تصاحب کرده است. رکورد پادالکا ۸۷۸ روز و ۱۱ ساعت و ۲۹ دقیقه و ۳۸ ثانیه است.
کونوننکو اکنون در پنجمین ماموریت خود در ایستگاه فضایی بینالمللی از زمان اولین پروازش در سال ۲۰۰۸ بهسر میبرد. بهگزارش اسپیسداتکام، وی ۱۵ سپتامبر قبل با ورود به ایستگاه تازه ترین ماموریت خود را اغاز کرد و انتظار میرود که تا ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴ در آنجا بماند. تا آن زمان، کونوننکو ۱۱۱۰ روز را در فضا سپری خواهد کرد.
برای فهمیدن بزرگی رکورد کونوننکو، باید اشاره کرد که در زمان برگشت وی به زمین، تقریبا ۱٫۵ درصد از کل زمان سپریشده در فضا بهوسیلهی بیشتر از ۶۰۰ انسان در ۶۳ سال قبل، از زمان اولین پرواز فضایی انسانی به دست یوری گاگارین، متعلق به کونوننکو خواهد می بود.
رکورد کونوننکو تا زمان برگشت وی به زمین در سپتامبر ۲۰۲۴، به ۱۱۱۰ روز افزایش خواهد یافت
اکنون اشکار نیست که آیا وجود جاری کونوننکو در فضا، آخرین ماموریت وی خواهد می بود یا خیر. بااینحال وی به تاس او گفت شغل فضانوردی پیچیدهتر میبشود و آمادهشدن برای ماموریتها به مرور زمان آسانتر نشده است.
صرفنظر از هر ماموریتی در آینده، رکوردشکنی کونوننکو در فضا به دانشمندان پشتیبانی میکند تا در رابطه اثرات فیزیولوژیکی زندگی در فضا، همانند تحلیل عضلانی، تحلیل استخوانها، افت بینایی و اختلال در اعتدال، اطلاعات بیشتری بهدست آوردند.
رکورد کونوننکو به گمان زیاد تا زمانها شکسته نخواهد شد؛ چون ۱۰ گفتندار بعدی در فهرست دارندگان رکورد طویلترین وجود غیرپیوسته در فضا که ۹ نفرشان اهل روسیه یا جمهوریهای اسبق شوروی می باشند، یا بازنشست شده یا از دنیا رفتهاند.
در رتبههای بالای فهرست، تقریبا فقط نام کیهاننوردان روس به چشم میخورد؛ چون روسکاسموس (آژانس فضایی روسیه) به فضانوردانش اجازه میدهد تا زمانهای طویلتری را نسبت به فضانوردان ناسا در فضا سپری کنند.
فضانورد فعال بعدی در فهرست، سرگئی پروکوپیف است که اکنون با ۵۶۷ روز وجود غیرپیوسته در فضا، رتبهی دوازدهم را دراختیار دارد. بااینحال، انتظار میرود روسکاسموس تا سال ۲۰۲۵ بهطور کامل از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج بشود؛ بدین معنی که پروکوپیف و دیگر کیهاننوردان تا هنگامی روسیه ایستگاه جدیدش را راهاندازی نکند، قادر به افزایش رکوردهایشان نخواهند می بود.
تنها آمریکایی و فضانورد زن حاضر در بین ۱۰ رکورددار بیشترین وجود در فضا، پگی ویتسون از ناسا است که با ۶۷۵ روز اقامت غیرپیوسته در قالب چهار ماموریت در ایستگاه فضایی بینالمللی، در جایگاه نهم قرار دارد. این گفتن، دستاوردی دیدنی است؛ چون از آنجایی که زنان درمعرض خطر بالاتر ابتلا به سرطان ناشی از تابشهای یونیزهکننده در فضا می باشند، ناسا طبق معمول به مردان اجازه میدهد تا طویلترین زمانها را در فضا سپری کنند.
طویلترین اقامت مدام در فضا نیز متعلق به کیهاننوردی روس به نام والری پلیاکوف است. وی بین سالهای ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۵، بهزمان ۴۳۷ روز متوالی در ایستگاه فضایی اسبق میر زندگی کرد.