نان فطیر مغزدار یک گزینه ی عالی و خوشمزه برای سفره ی صبحانه در ماه مبارک رمضان است. این نان سنتی با بافتی نرم و لطیف، همراه با مغز خوشعطر و مقوی، انرژی لازم را برای روزه داری فراهم می کند. ترکیب آرد، کرهی محلی، زنجبیل و زردچوبه در این نان، علاوه بر طعم دلپذیر، خواص گرم ابخش و تقویت کنندهای دارد که برای سحری یا افطار ایده آل است. می توانید این نان را با چای، شیر یا پنیر میل کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید. امروز در آشمزی طرز تهیه نان فطیر مغزدار را به شما آموزش خواهیم داد همراه ما باشید.
مواد خمیر
آرد |
۵۰۰ گرم |
تخم مرغ |
۱ عدد (سفیده برای داخل خمیر، زرده برای رومال) |
شیر |
۱ پیمانه |
شکر |
۱ قاشق چایخوری |
آب ولرم |
۱ پیمانه |
روغن مایع |
۲ قاشق سوپ خوری |
مایه خمیر |
۱ قاشق سوپخوری |
نمک |
۱ پینچ (مقدار کم) |
زنجبیل |
½ قاشق چای خوری |
مواد رومال
زرده تخم مرغ |
۱ عدد |
شیر |
۱/۲ قاشق چای خوری |
کنجد، گردو یا بادام |
برای تزیین |
مواد میانی
کره محلی |
۴ قاشق سوپ خوری |
روغن مایع |
۲ قاشق سوپ خوری |
آرد |
۱ و نیم پیمانه |
زردچوبه |
۱/۲ ق چای خوری |
زنجبیل |
۱ قاشق چای خوری |
طرز تهیه نان فطیر مغزدار
مرحله اول: فعال سازی مایه خمیر
مایه خمیر را در آب ولرم به همراه شکر حل کرده، در ظرف را بپوشانید و ۵ دقیقه صبر کنید تا عمل بیاید. آرد را در یک کاسهی بزرگ الک کنید. سپس نمک، زنجبیل، سفیده تخممرغ و شیر را افزوده و مخلوط کنید.
مرحله دوم: اضافه کردن مایه خمیر
مایه خمیر عملآمده را به مواد اضافه کرده و هم بزنید. خمیر را ورز دهید تا یکدست و صاف شود. سپس روغن مایع را افزوده و ۱۰ دقیقه دیگر ورز دهید.
مرحله سوم: استراحت خمیر
خمیر را در ظرفی گذاشته، روی آن را با دستمال مرطوب بپوشانید و در محیط آشپزخانه یک ساعت استراحت دهید تا حجم آن دو برابر شود. خمیر را به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت را به شکل دایرهای با قطر ۲۰ سانتیمتر باز کرده و در قالب قرار دهید. آرد را در کره و روغن مایع تفت دهید تا خامی آن گرفته شود (بدون تغییر رنگ). سپس زردچوبه و زنجبیل را اضافه کنید.
مرحله چهارم: پخت
مواد میانی را به دو قسمت تقسیم کرده و روی دو خمیر پخش کنید. دو قسمت دیگر خمیر را روی مواد کشیده، لبههای آن را ببندید و روی آنها را بپوشانید. ۱۵ دقیقه استراحت دهید. روی خمیرها را با مخلوط زرده تخممرغ و شیر رومال کرده و با کنجد، گردو یا بادام تزیین کنید. فطیرها را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت تقریبی ۳۰ دقیقه بپزید تا طلایی شوند.
فوت و فن های دستور پخت نان فطیر مغزدار
- یکی از روشهای سنتی تزیین این نان، استفاده از لبهی استکان است که با زرده تخممرغ یا شیر آغشته شده و داخل کنجد یا خرفه زده میشود. سپس روی خمیر مهر زده میشود تا دایرههایی تمیز و منظم ایجاد شود.
- این نان را میتوان روی اجاق گاز نیز پخت. کافی است آن را در قابلمهای با درب بسته و دمکنی قرار داده، شعلهپخشکن بگذارید و با حرارت بسیار کم بپزید تا طلایی شود.